Dieet advisering

DIEET ADVISERING

Wat kan de diëtist in Paramee voor uw kind betekenen?
Uw kind krijgt een kindvriendelijke begeleiding naar een lekker en gezond voedingspatroon aangepast aan waar die voeding of dat dieet voor nodig is. Zie ook mijn folder.

Welke kinderen kunnen bij mij terecht?
Kinderen met overgewicht zijn bij mij aan het goede adres. Als het nodig is dan wordt de expertise van een collega van een andere discipline ingezet om de behandeling zo goed mogelijk af te stemmen op de behoeftes van uw kind. Dat is de kracht van Paramee: alle hulp voor uw kind vindt u onder één dak en dat is wel zo vertrouwd! Bij kinderen met overgewicht is de meest voorkomende combinatie die met de kinderfysiotherapeut of de kinderpsycholoog gemaakt. Er vindt overleg plaats met de verwijzer en andere betrokkenen.

Kinderen kunnen individueel begeleid worden of via de Kids Fit groep (kinderen met overgewicht) lees verder …
Ook kinderen met ondergewicht, moeilijke stoelgang (darmproblemen), allergieën, intoleranties  kunnen door mij begeleid worden.

Om te bekijken of uw kind overgewicht of ondergewicht heeft, kunt u leeftijd, lengte en gewicht invullen op de BMI-calculator.

Wat kunnen u en uw kind verwachten?
Als u voor het eerst met uw kind bij mij komt voor een dieet advies vindt eerst een intake plaats van ongeveer 60-90 minuten. Daarin vindt de kennismaking plaats.
Ik wil graag het een en ander weten over uw kind, het gezin, het beweeg- en leefpatroon van uw kind en andere aspecten die van invloed zijn op eten en beweging. Het eetpatroon in relatie tot de klacht komt uitgebreid ter sprake. U krijgt zelf de gelegenheid om uw vragen te stellen. In samenspraak met u en uw kind wordt er een behandelplan gemaakt.
Na de intake volgen er met tussenpozen van 2 weken een aantal vervolg- consulten van ongeveer 20 minuten. Afhankelijk van de leeftijd van het kind zullen de consultafspraken plaatsvinden met u en uw kind samen en eventueel met uw kind alleen.

Hoe ziet een behandelplan eruit?
Een behandelplan is nooit standaard, omdat het is toegesneden op uw kind met zijn of haar eigen specifieke eigenschappen en omstandigheden.
Een behandelplan bevat meestal de volgende onderdelen:

  • Informatie over gezonde voeding toegespitst op de leeftijd.
  • Persoonlijke adviezen over nodige veranderingen in het voedingspatroon.
  • Praktische tips over maaltijdbereiding.
  • Tips voor tussendoortjes.
  • Adviezen voor feestjes, verjaardagen en vakanties.
  • Tips over beweging.

Het bijhouden van een eetdagboek/eetverslag is vaak een onderdeel van de dieetbehandeling. Dit geeft een goed inzicht in het eetpatroon en is een goed hulpmiddel bij de evaluatie tijdens de vervolgconsulten.

Krijgt mijn kind nu een streng dieet?
Nee, een streng dieet is voor niemand verstandig, dus zeker niet voor een kind.
Een kind is in de groei en heeft een volwaardige gezonde voeding nodig met minimaal 3 maaltijden per dag en gezonde tussendoortjes. Meestal is een andere productkeuze en een iets andere samenstelling van de maaltijden voldoende om de voeding en daarmee het gewicht te verbeteren.
Je eetpatroon veranderen is altijd moeilijk. Daarom probeer ik vooral een praktisch voedingsadvies te geven. Hierbij wordt uiteraard rekening gehouden met de voorkeuren en het leefpatroon van u en uw kind.

En als mijn kind moet afvallen?
Afvallen bij kinderen moet op een verantwoorde manier gebeuren. In de meeste gevallen streven we naar een gelijkblijvend gewicht bij lengtegroei. Dus doordat uw kind langer wordt, maar niet dikker, wordt hij of zij vanzelf slanker. Het is de bedoeling dat het voedingspatroon blijvend verandert, zodat het gewicht er ook af blijft. Tijdens de vervolgconsulten wordt het gewicht, de lengte en de taille-omvang altijd gemeten.

Verwijzing en vergoeding

U kunt altijd een afspraak maken met de diëtist. U hoeft daarvoor niet eerst naar de huisarts. Dat mag wel, maar een verwijsbrief is niet meer nodig. De diëtist is opgenomen in het basispakket van alle ziektekostenverzekeringen, dit gaat niet van het eigen risico af. Iedereen heeft recht op 3 uur per kalenderjaar (dit zijn ongeveer 7 consulten). Er kan eventueel meer worden vergoed indien u een aanvullende verzekering heeft. Daarom kunt u het beste contact opnemen met de praktijk om te bespreken wat voor u en uw kind de mogelijkheden zijn.

 

Contact en aanmelden:

Heeft u vragen of wilt u uw kind aanmelden klik dan hier.

 

Klachten?

Heeft u klachten over de behandeling van de diëtist? Op onze klachtenpagina leest u wat u kunt doen.